Chcąc prowadzić zdrowy styl życia musimy zacząć od zmiany nawyków. Krokiem pierwszym powinna być zdrowa dieta pełna witamin oraz minerałów. Jak wiadomo woda powinna na stałe wpisać się na listę osób, które chcą żyć zdrowo. Innym zdrowym napojem jest zielona herbata. Do jej najlepszych i najbardziej jakościowych odmian należy japońska herbata matcha. Herbata ta jest też wykorzystywana podczas tradycyjnych japońskich ceremonii parzenia, musi być więc wyjątkowa.

Łyk zdrowia

Herbata ta zapewnia nam wiele właściwości odżywczych wpływających korzystnie na nasz organizm. Oto powody, dla których warto ją pić:

  1. Katechiny – herbata matcha posiada całe mnóstwo witamin i minerałów, jest ona także bogata w substancje chemiczne z grupy polifenoli, czyli w katechiny. Są to jedne z mocniejszych przeciwutleniaczy.

  2. Działanie przeciwnowotworowe – zmielone liście zielonej herbaty dojrzewające w cieniu są dla nas zbawienne, ponieważ likwidują komórki rakowe znajdujące się w organizmie. Ma ona także działanie antywirusowe oraz korzystnie wpływa na serce. Zawiera też dużą ilość EGCG, dlatego też jest cenniejsza niż inne zielone herbaty.

  3. Zdrowy sposób na odchudzanie – matcha, jak inne zielone herbaty wspomaga proces odchudzania. Nie oznacza to jednak, że jedynie picie jej naparu spowoduje, że stracimy zbędne kilogramy, ważny jest także codzienny ruch oraz zdrowe posiłki.

Zdrowe smakołyki

herbata matcha

Jak się okazuje, herbata matcha to nie wszystko. Dostępny jest także cały szereg różnego rodzaju przekąsek. Ta sproszkowana zielona herbata może stać się składnikiem pysznych smakołyków, dlatego też zainteresowanie na nią wciąż wzrasta. W sklepach dostępne są lody czy trufle z dodatkiem tej herbaty.

Parzenie ma znaczenie

Należy pamiętać, że najwięcej zyskamy odpowiednio parząc tę herbatę. By ją dobrze przygotować należy zaopatrzyć się w bambusową łyżeczkę, wsypać właściwą ilość herbaty do podgrzanej miseczki i zalać proszek woda o temperaturze siedemdziesięciu stopni. Całość należy wymieszać bambusową miotełką, by uzyskać jedwabistą konsystencję.