Len to roślina, którą docenili już nasi przodkowie. Nie potrafili wówczas uzasadnić magicznego wręcz działania lnu, a swoją wiedzę opierali wyłącznie na doświadczeniu i obserwacji pozytywnych skutków. Już w tedy len był uznawany za wyjątkową roślinę, która miała wszechstronne zastosowanie, podobnie jak konopie na innych kontynentach. Od wieków nazywana jest „polskim złotem”. Najcenniejszym materiałem są nasiona (tzw. siemię lniane),a także tłoczony z nich olej. Czasami wykorzystuje się także jego kwiaty. Surowce te mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm.

Ochrona żołądka

Napar z nasionek ma zbawienne działanie na nasz żołądek. Pod ich łupinkami znajduje się dużo śluzu, który po zagotowaniu wypływa na zewnątrz tworząc coś w rodzaju kisielu, który po spożyciu pokrywa ścianki żołądka. W ten sposób ochrania delikatną błonę wyściełającą przewód pokarmowy. Niezastąpiony przy wrzodach i nadżerkach.

Precz z cholesterolem

Olej lniany to jeden z najcenniejszych olejów znanych ludzkości. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitoesterole „wymiatają” z naszego ciała nadmiar szkodliwego cholesterolu i podnoszą zawartość tego dobrego. Kwasy rozszerzają naczynia wieńcowe i eliminują ryzyko nadciśnienia.

Lepsze trawienie

W nasionach lnu znajdują się fitohormony oraz błonnik, które poprawiają trawienie oraz perystaltykę jelit. Śluz wykazuje także działanie zmiękczające i rozwalniające. W praktyce oznacza to lepsze trawienie, przyswajanie składników odżywczych  i łatwe wypróżnianie.

Na wieczną młodość

Olej lniany i jego nienasycone kwasy tłuszczowe mają doskonały wpływ na funkcjonowanie przestrzeni międzykomórkowych oraz membran, co zapobiega utracie wilgoci ze skóry. Regularne stosowanie oleju utrzymuje młodą, świetnie nawilżoną skórę. W lnie znajduje się także witamina E, która jest znanym antyoksydantem oczyszczającym krew i skórę z wolnych rodników. Olej przywraca naturalną równowagę tłuszczową w skórze, przez co ta dłużej zachowuje gładkość i elastyczność.