Wędlina to jeden z podstawowych produktów, które każdego dnia pojawiają się na naszych stołach. Stanowią świetny dodatek do kanapek lub sałatek, świetnie smakują również same. Niestety wyroby dostępne w supermarketach nie zawsze należą do zdrowych produktów. Często zawierają dużo chemicznych składników, takich jak: barwniki, polepszacze smaku i zapachu oraz konserwanty. Nie można jednak mówić, że nie da się kupić smacznej i zdrowej wędlinki. Jest to oczywiście możliwe, ale trzeba liczyć się z tym, że są one ciężko dostępne. Dlatego warto spróbować samodzielnie zrobić i uwędzić wędliny, ryby, czy sery. Wystarczy wybrać odpowiednią wędzarnię.

Postaw na własną wędzarnię

Posiadanie własnej wędzarni jest dużym komfortem. Można w niej przygotować pyszne i zdrowe potrawy, które doprawimy według własnego gustu. Istnieje wiele rodzajów wędzarni, jednak najwygodniejsze wydają się wędzarnie ogrodowe. Pełnią one rolę miejsca do wędzenia, czy suszenia przysmaków, ale stanowi również estetyczną dekorację przestrzeni. Tego typu wędzarnie można podzielić na kilka typów:

  • murowane
  • drewniane
  • blaszane
  • elektryczne

Warto zaznaczyć, że wędzarnie ogrodowe można kupić jako gotowe, zmontowane już modele lub zdecydować się wybudować własną konstrukcję. Niestety, aby urządzenie działało w pełni sprawnie, trzeba znać poszczególne elementy konstrukcyjne oraz wiedzieć, jak połączyć je ze sobą, by proces wędzenia przechodził sprawnie, a przygotowywane produkty był smaczne i zdrowe.

Na jaki model się zdecydować?

Wędzarnia ogrodowa - która najlepsza?Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z własnoręcznym przygotowywaniem wędzonych specjałów, lepiej zdecydować się na gotowy model. Początkujący spokojnie mogą zdecydować się na modele metalowe. Posiadają one wszystkie niezbędne funkcje, a przy tym ich obsługa jest instynktowna i nie powinna sprawić problemów nawet amatorom.

 

Najbardziej popularne wędzarnie ogrodowe to jednak te drewniane. Zdecydowanie posiadają one największą rzeszę zwolenników. Niektórzy uważają wręcz, że jest to jedyny prawdziwy i akceptowalny rodzaj wędzarni, a reszta nie zasługuje na te miano. Dobra, drewniana wędzarnia jest wykonana z drzewa liściastego i nie zawiera klejonych elementów. Powinna być również dobrze zaimpregnowana, by długo nam służyła. Warto podkreślić, że taka wędzarnia jest niezwykle ekonomiczna, zarówno jeżeli chodzi o produkcję, jak i koszty otrzymania. Dodatkowo drewno dobrze utrzymuje ciepło, w związku z czym nie trzeba stale sprawdzać temperatury.

Wędzarnie murowane mogą być bardzo duże, w związku z czym pomieszczą spore ilości mięsa. Często zdarza się, że wyglądem przypominają budynki. Warto jednak pamiętać, że takie konstrukcje wiążą się z dość dużym nakładem finansowym. Dodatkowo duża ilość dymu, która wydobywa się z komina może być uciążliwa. Dlatego murowane wędzarnie ogrodowe poleca się raczej bardziej zaawansowanym hobbystom.