Sportowcy szukają cały czas możliwych sposobów, które pozwolą im na wsparcie w czasie treningów lub startów. Nawet w sporcie amatorskim, pojawiają się substancje, wspomagające układ nerwowy, mięśnie, a nawet układ hormonalny – my jednak chcemy zająć się dziś czymś zupełnie innym. Chodzi o kofeinę w sporcie, czyli jeden z najpopularniejszych elementów w takich produktach jak kawa ziarnista. Jaka jest istota wyboru odpowiedniego produktu, jeśli chcemy zmaksymalizować przyjemność z użytkowania i efekty? Czy lepszym wyborem jest kawa ziarnista, rozpuszczalna, a może jednak sypana? Jaki wpływ na rezultaty i działanie ma sposób przygotowania naparu?
Wybierz mądrze, przygotuj dobrze
Od razu można odrzucić z tego zestawienia kawę rozpuszczalną, która charakteryzuje się najniższą jakości, najgorszymi efektami i najmniejszą ilością prozdrowotnych właściwości, które pozwolą na maksymalizację efektów treningu oraz pracy nad sylwetką. Jeśli została już w porównaniu jedynie kawa ziarnista i sypana, można przejść do konkretów, czyli wytłumaczenia czemu pełne niemielone ziarna, są jednak lepszym wyborem. Kawa sypana jest już mielona i po otwarciu opakowania, czuć niezwykle silny aromat – jest to jednak niezwykle mylne i mydlące oczy, ponieważ zapach jest wyczuwalny przez kilka pierwszych dni, a później z czasem zaczyna słabnąć. Mało kto jest w stanie wypić tyle kaw w ciągu tygodnia, by zużyć cały zapach mielonej kawy, nawet jeśli posiada niewielkie opakowanie – w rezultacie, będzie trzeba pić napar ze zwietrzałego produktu, który prawdopodobnie nie spełni oczekiwań. Kawa ziarnista dużo lepiej utrzymuje swoje właściwości aromatyczne, dzięki czemu napar z jej wykorzystaniem, smakuje o wiele lepiej – oczywiście, jeśli weźmiemy pod uwagę produkty wysokiej jakości, charakteryzujące się dbałością w czasie przygotowania ziaren i podczas wypalania, które jest kluczowym elementem przygotowania finalnego produktu.
Odpowiednie akcesoria do parzenia kawy
Posiadając już sam produkt, należy również wyposażyć się w niezbędne akcesoria, które pozwolą na przygotowanie ulubionego napoju. Doskonałym wyborem jest elektryczny młynek do kawy, który w szybki sposób zmieli ziarna i po otwarciu poczujemy prawdziwie świeży zapach. Przydatna może okazać się zaparzaczka, gdzie wsypuje mielony produkt, czekamy kilka chwil i odsączamy fusy od naparu – w ten sposób możemy cieszyć się idealnie przygotowaną kawą bez umiejętności baristycznych i profesjonalnego sprzętu. Świat kawy jest tak obszerny, że ciężko będzie go poznać w całości!